Μοναστηριακό τραχανότο με μανιτάρια



Η σημερινή συνταγή μας έρχεται από την κουζίνα του Αγίου Όρους και πιο συγκεκριμένα από ένα Πατέρα που αγαπάει να μαγειρεύει και να μοιράζεται πάντα τις συνταγές του. Το μυστικό της γεύσης κρύβεται στα αποξηραμένα μανιτάρια που ενυδατώνουμε σε κονιάκ.

Ο τραχανάς είναι μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας με συστατικά αγνά και θρεπτικά.
Tip: Σερβίρουμε πάντα ζεστό για να έχει βελούδινη υφή

Υλικά

  • 200 γραμμάρια τραχανά λαχανικών με σπανάκι και πράσο
  • 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 300 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους, χοντροκομμένα
  • 30 γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα
  • 80 ml κονιάκ
  • 2 ντομάτες (ώριμες)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • 200 γραμμάρια γάλα σόγιας
  • 100 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
  • Για το σερβίρισμα
  • 5-6 ντοματίνια κομμένα σε τέταρτα
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 20 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση
  • Βάζουμε τα αποξηραμένα βασιλομανίταρα μέσα στο κονιάκ και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να ενυδατωθούν και να αποκτήσουν πλούσια γεύση. Έπειτα τα σουρώνουμε και τα αφαιρούμε από το κονιάκ.
  • Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χτυπάμε σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν χυμός.
  • Βάζουμε σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε να πάρουν χρώμα σε μέτρια ένταση.
  • Προαιρετικά ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και σβήνουμε με το κονιάκ. Για πιο ελαφριά γεύση παραλείπουμε αυτό το βήμα.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια πλευρώτους και τα βασιλομανίταρα που έχουμε σουρώσει.
  • Σιγομαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά να χάσουν τον όγκο τους.
  • Έπειτα προσθέτουμε τον τραχανά λαχανικών με σπανάκι και πράσο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το γάλα σόγιας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Σιγομαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να έχει βελούδινη υφή το τραχανώτο μας.
  • Αν σφίξει (είναι λογικό να σφίξει όσο κρυώνει) προσθέτουμε νερό ή ζωμό λαχανικών.
  • Γαρνίρουμε με ντομαντίνια κομμένα στα τέσσερα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και τέλος λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Απολαμβάνουμε ζεστό


Πηγή: Cool Artisan